Occurrence of Ergasilus versicolor (Copepoda: Ergasilidae) in Mugil gaimardianus (Osteichthyes: Perciformes) from the estuarine area of Bragança, Pará, Brazil

PDF (269.46 KB)

Autor / Author

Arthur Felipe Lima dos Santos, Daniel Guerreiro Diniz, Ricardo Massato Takemoto, Carina Caroline Silva França and Rodrigo Yudi Fujimoto

Resumo

O presente trabalho teve por objetivo avaliar relação parasita hospedeiro em tainhas (Mugil gaimardianus) parasitadas pelo copépodo Ergasilus versicolor. Os peixes foram capturados nos estuários da região de Bragança, nordeste paraense, entre os meses de agosto de 2006 e julho de 2007. Das 60 tainhas capturadas, apenas 13 não estavam infestadas, os 47 indivíduos restantes apresentaram um total de 1187 parasitas, o que resultou em 78,33% de prevalência, 25,55±39,2 de intensidade média e 19,7 de abundância. Esse é o primeiro relato dessa espécie de parasita em peixes do litoral do Pará.

Palavras-chave. Tainha, Amazônia, Sazonalidade, Doença.

Title

Occurrence of Ergasilus versicolor (Copepoda: Ergasilidae) in Mugil gaimardianus (Osteichthyes: Perciformes) from the estuarine area of Bragança, Pará, Brazil

Abstract

The current study aims to evaluate the host/parasite ratio in Mugil gaimardianus parasitized by Ergasilus versicolor and its seasonality. Fish were caught in the estuaries of Bragança, Pará-Brazil, between August 2006 and July 2007. Sixty mullets were captured, but only 13 were not infested, and the other forty-seven specimens held a total of 1,187 parasites. It resulted in a prevalence of 78.33%, 25.55 ± 39.2 of mean intensity and abundance of 19.7. It is the first record of this parasite in Pará State.

Keywords. Mullet, Amazon, Seasonality, Disease.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License

Comentários

Comentar

O conteúdo deste campo é privado e não será exibido ao público.
  • Endereços de páginas de internet e emails viram links automaticamente.
  • Tags HTML permitidas: <a> <em> <strong> <blockquote> <p> <br>

Mais informações sobre as opções de formatação